preskoči na sadržaj

Osnovna škola Svete Ane u Osijeku

Login
PONUDE

Dabar

Centar za informiranje i savjetovanje o karijeri

Najskockaniji web 2012.
Brojač posjeta
Ispis statistike od 28. 4. 2011.

Ukupno: 615115
Anketa
Kad te u školi ispituju, događa li ti se često da zbog treme ne možeš pokazati sve što znaš?
(Ako trebaš savjet za savladavanje treme, u „Kutku za učenike“ nalazi se prezentacija „Kako savladati strah?“.)Križaljke
ESSEKERi
Na stranici ESSEKERi možete pročitati biografije bivših učenika naše škole:
Josip Juraj Strossmayer
Leopold Lavoslav Ružička
Dobriša Cesarić
Julije Njikoš
Borivoj Dovniković Bordo
Kalendar
« Rujan 2017 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

Jeste li znali?

Imali smo prvi tramvaj u jugoistočnoj Europi (1884.). Prvi u Europi i drugi u svijetu krećemo s beskontaktnom naplatom gradskog prijevoza. Imat ćemo prvi lutkarski muzej u Hrvatskoj. Imamo najveći zoološki vrt u Hrvatskoj (11 hektara površine). Muzej Slavonije čuva najstariju tamburu u Hrvatskoj napravljenu 1847. U Osijeku je osnovan prvi tamburaški orkestar u Hrvatskoj (1847.). Muzej Slavonije je najveći kompleksni muzej u Hrvatskoj s najvećom specijaliziranom knjižnicom. Osijek ima najstarije športsko društvo u Hrvatskoj – Građansko streljačko društvo Osijek 1784. Osijek ima najstarije gimnastičko društvo u Hrvatskoj – Gimnastičko društvo Osijek, osnovano 1865. Osijek je jedini grad u Hrvatskoj s grijanim trgom (središnji Trg Ante Starčevića). Osijek je prvi grad u Europi koji je vratio imovinu Židovskoj općini. Imamo najveću stalnu izložbu školjki, puževa i ostalog morskog svijeta u Hrvatskoj i ovom dijelu srednje Europe (250 000 eksponata).

RSS Reader
Portal za škole: Kalendar
21.09.2017. 08:51
21. rujna - Međunarodni dan mira
Diljem svijeta 21. rujna se obilježava Međunarodni dan mira. Rezolucijom UN-a iz 2001. godine 21. rujna određen je danom nenasilja i prekida neprijateljstava na globalnoj razini. Međunarodni dan mira utemeljila je Opća skupština UN još 1981. u cilju obilježavanja i jačanja ideala mira među svim narodima i državama, namijenivši za njegovo obilježavanje treći utorak u rujnu.

Hrabri telefon
Trebaš pomoć i podršku? Događa ti se nešto loše u obitelji ili školi, a čini ti se da se nemaš kome povjeriti? Hrabri telefon pomoć i podršku nudi i putem CHAT-a svakim radnim danom od 15 do 18 sati.
Razgovor sa savjetovateljem Hrabrog telefona je potpuno anoniman, a dostupan je na stranici www.hrabritelefon.hr. Nemoj šutjeti o tome, potraži pomoć!" 
Urica

ŠKOLSKI PREVENTIVNI PROGRAM, šk. god. 2016./2017.
Priloženi dokumenti:
Skolski preventivni program.docx

Časopis "Priroda"
U časopisu "Priroda" br. 5 2013. godine objavljen je članak Biologa OŠ Svete Ane - Šišmiši nisu vampiri.
SvAna

Deutsch online lernen
Na današnji dan
Eko rječnik
Prikaži sve izraze koji započinju slovom:
A B C D E F G H I K M N O P R S T U V Z Ž
ili prikaži SVE izraze u rječniku (ukupno: 103)

bez opisa

Potraži izraz:
Zvrkov portal
Djeca zajedno 2012.

 

PROGRAM SVEČANE ZAVRŠNICE PROJEKTA
„DJECA ZAJEDNO 2012.“
 
OSNOVNA ŠKOLA SVETE ANE OSIJEK
14. prosinca 2012. u 17 sati
 
 
 
Naša škola bila je domaćinom svečane završnice Projekta «Djeca zajedno» 2012. Upoznali smo najuspješnije učenike s područja dviju županija: Osječko - baranjske i Vukovarsko - srijemske.
 
Kao i mnogo puta do sada, djeca su potvrdila da za njih ne postoje granice i različitosti, da svijet vide dječjim, iskrenim očima.
 
Kako je i običaj, uzvanike i sve sudionike projekta pozdravila je naša ravnateljica, gospođa Marija Anić.
Pozdravljajući goste, ujedno je i objasnila o kome je riječ u navedenome projektu. U tematskoj podlozi krije se stvaralaštvo Sigmunda Rosemberga, glasovitog američkog skladatelja opereta, revija, mjuzikla i filmske glazbe koji je kao jednogodišnje dijete, 1888. godine, s roditeljima Clarom i Adamom, iz Mađarske doselio u Belišće. Od malih nogu pokazivao je veliki interes za glazbu. Svirao je violinu uz pratnju oca na glasoviru, a u osmoj godini ovladao je sviranjem na klavijaturama.
Osnovnu školu završio je u Belišću, a Realnu školu u Osijeku. Nakon završene srednje škole, 1909. vraća se u Belišće, a potom odlazi u Ameriku, postaje američki državljanin i mijenja prezime u Romberg. Sklada djela koja postaju svjetski popularna. Niti u usponu slave nije zaboravio na Belišće, mjesto svojega odrastanja i prvih druženja s glazbom, te je 1922. godine prigodom posjete roditeljima, skladao «Belišćanski kasino marš» ili «Belišćansku koračnicu».
U doslovnom smislu, Sigmund Romberg bio je građanin svijeta, okrunjen slavom, ali je ipak u ovim našim prostorima osjećao svoj dom. Umro je 1951. godine u New Yorku. Mi ćemo i nadalje čuvati sjećanja na sjajnog skladatelja svjetskoga glasa na kojeg će nas trajno podsjećati spomen obilježja iz 1971., te Rombergove glazbene večeri s temom „Tamo gdje prestaju riječi, počinje glazba“.
 
Ove riječi potkrijepljene su filmskim zapisima najuspješnijih ostvarenja i jedinim sačuvanim zapisom o Rombergu.
 
 
Teme projekta bile su: jorgovan - simbol proljeća, prva ljubav, odrastanje u obiteljskom domu, susjedstvo, poznanstva iz iste ulice, vjera u prijateljstvo, nada u život...
 
Prostor našega predvorja uljepšala je i izložba nagrađenih likovnih radova: radovi učenika Osnovne škole Svete Ane Osijek i Osnovne škole „Josip Kozarac“  iz Josipovca Punitovačkog.
 
Najprije su  uručene nagrade za likovna ostvarenja.
Treće mjesto  ravnopravno su podijelili:
Nemanja Tubić iz OŠ Tenja  i  Olivera Orsić iz OŠ Dalj
 
I drugo mjesto u kategoriji likovnih radova ravnopravno dijele Karolina Juretić i Filip Pavić iz OŠ Bilje i Martina Deže iz OŠ Laslovo. Nagrade im je predao gospodin Zvonko Penović, koordinator projekta.
U obraćanju  prisutnima, gospodin Penović je ujedno i objasnio vrijednost ovoga projekta.
Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa i Misija OESS-a u Republici Hrvatskoj pokrenuli su 2006. godine projekt likovnoga i literarnoga natjecanja osnovnoškolske djece u etnički miješanim školama u Osječko-baranjskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji, pod nazivom Djeca zajedno. Najvažniji je cilj projekta, u ovim multietničkim školama u kojima se održava nastava na hrvatskom te na najmanje jednom jeziku manjine, promicanje interakcije i zajedničkih aktivnosti djece osnovnoškolskog  uzrasta, neovisno o njihovom nacionalnom podrijetlu.
Ovaj projekt također predstavlja značajan doprinos pripremama Republike Hrvatske za ulazak u Europsku uniju.
Ove godine nagrađeno je 35 učenika iz ukupno 17 škola s obje županije.
Svi oni pokazali su izuzetno umijeće. Stoga smo se odlučili da prvoplasirane likovne i literarne radove otisnemo na prigodnim razglednicama. Postoje 4 vrste takvih razglednica.
To još jedan od načina da projekt i šire populariziramo.  Ustvari on je postao i svojevrsni brend među učenicima. Naširoko je poznat i prihvaćen. Vjerujemo da će i narednih godina dostojno održati sadašnju vrlo visoku kreativnu razinu.
 
Stručno povjerenstvo imalo je težak posao. To potvrđuje i činjenica da su i za prvo mjesto u likovnom izričaju dodijeljene dvije ravnopravne nagrade.
Najviše uspjeha imale su:
Veronika Matković, Zvonimir Florijančić, Valentina  i Josipa Henizelman, Anja Labak  iz OŠ "Josip Kozarac" Josipovac Punitovački,
te Martina Firić i Ivana Popović iz OŠ Svete Ane Osijek.
 
U kategoriji srednjih škola Osječko-baranjske županije povjerenstvo za likovne radove posebno je pohvalilo likovni rad Maje Kostadinović iz Srednje škole Dalj, te literarni rad autora Robina Paulića iz  Gimnazija Beli Manastir.
 
Svečanost je uljepšao svojim izvedbama i zbor naše škole predstavivši se  poznatom Rombergovom kompozicijom «Will You Remember», ali je popularnost stekla pod naslovom «Sweetheart».
 
Uslijedila je dodjela nagrada učenicima iz Osječko-baranjske županie za literarne radove.
 
Kristina Birtić  iz OŠ Laslovo i Verica Jelečević  iz OŠ Mate Lovraka Vladislavci ravnopravno su podijelile 3. mjesto.
 
Drugo mjesto osvojila je Erika Bajči  iz OŠ Mate Lovraka Vladislavci.
 
Prvo  mjesto u kategoriji literarnih radova osvojila je Sara Kovačić iz OŠ Darda.
 
Svima predstavnicima škola uručene su zahvalnice za nesebičan doprinos uspjehu ovog projekta. Tu su sljedeće škole:
OŠ «Dr. Franjo Tuđman» Beli Manastir
OŠ Bilje
OŠ Lug
OŠ Darda
OŠ Jagodnjak
OŠ Draž
OŠ Kneževi Vinogradi
OŠ Zmajevac
OŠ Svete Ane Osijek
OŠ Tenja
OŠ Dalj
OŠ Ernestinovo
OŠ Laslovo
OŠ Mate Lovraka Vladislavci
OŠ «Vladimir Nazor» Đakovo
OŠ «Josip Kozarac» Josipovac Punitovački
OŠ Kralja Tomislava Našice
Srednja škola Dalj
 
Projekt je potvrdio da stvaralački duh i kreativnost mogu stvoriti i iznjedriti nova rješenja. Djeci  nikada nije nedostajalo kreativnosti, ona su uvijek spremna za nove izazove.
Udruga Ankh stekla je veliko iskustvo i vjeru da se nadasve prijateljskim pristupom mogu pokrenuti  prigušeni osjećaji i najskriveniji talenti.
 
U projektu „Djeca zajedno 2012.» s područja Vukovarsko-srijemske županije sudjelovale su sljedeće OSNOVNE škole:
OŠ Dragutina Tadijanovića Vukovar
OŠ Siniše Glavaševića Vukovar
OŠ Antuna Bauera Vukovar
OŠ Nikole Tesle Mirkovci
OŠ Julija Benešića Ilok
OŠ Stari Jankovci
OŠ Čakovci
OŠ «Josip Kozarac» Soljani
OŠ «Antun i Stjepan Radić» Gunja
Ekonomska škola Vukovar
Gimnazija Vukovar
 
Dodjela nagrada za likovne radove iz Vukovarsko-srijemske županije okupila je nekoliko učenika:
3. mjesto osvojila je Lara Vojnović  iz OŠ Antuna Bauera Vukovar. 
2. mjesto pripalo je Milici Mišljenović iz OŠ Čakovci.
1.  mjesto za likovne radove ravnopravno dijele Marina Novoselac, Ivana Hikinac, Adela Vukoja, Josipa Klarić-Jozić i Karmela Tatomirović  iz OŠ "Josip Kozarac" Soljani.
 
Pridružili su im se i Nataša Petović, Ivan Islentiev, Hana Jakovac i Laura Ivanković
iz OŠ Dragutina Tadijanovića  Vukovar.
 
Njihovi radovi su izloženi, ali što je posebno zanimljivo, otisnuti su i na formatu prigodnih dopisnica.
 
U kategoriji srednjih škola s područja Vukovarske županije posebno je pohvaljen
literarni rad Milice Vujić iz Gimnazije Vukovar pod nazivom «Prva ljubav».
 
Nakon podjele nagrada, kako bi obogatili svečanost, kratkim igrokazom predstavitli su se učenici iz OŠ Dragutina Tadijanovića Vukovar.  Naziv igrokaza je „Zajednička klupa“.      
 
3. mjesto u kategoriji literarnih radova osvojila je Darija Plum iz OŠ Dragutina Tadijanovića Vukovar .
2. mjesto ravnopravno su podijelili:
Martina Mađaroš iz OŠ Stari Jankovci, Saša Trčak i Jovana Ličina iz OŠ Siniše Glavaševića Vukovar.
 
1. mjesto u kategoriji literarnih radova i ovoga puta osvojila je Lea Rupe iz OŠ Dragutina Tadijanovića Vukovar. Dakle, četiri godine zaredom, ona je pobjeđivala u okviru ovog projekta.
 
Svima koji su tu večer čuli Lein rad, jasno je koliko se literarno bogatstvo u njoj krije.
 
Završetak svečanosti  obogatila je Beethovenova «Oda radosti» iz Devete simfonije u izvedbi zbora naše škole. 
 
Program svečanosti vodile su učenice 8.a razreda Tea Horvat i Điljferije Aliti. 
 
U završnici projekta sudjelovale su profesorice naše škole: Emina Šinka, Nevenka Mudri i Dubravka Lišić.
 
Predblagdanski ugođaj u predvorju naše škole, svečana dodjela zahvalnica i nagrada te  bogat program, zasigurno će biti lijepa uspomena svima koji su se toga dana našli na svečanoj završnici projekta «Djeca zajedno 2012.».
 
Dubravka Lišić
 
 

Film Deep in My Heart (1954.) je biografski glazbeni film o životu Sigmunda Romberga s njegovim pjesmama. Pogledajte isječak iz filma s pjesmom I Love To Go Swimmin' with Women:

 

preskoči na navigaciju